Makanan sedap bukan diet. Tiada menu atau resipi. Kebanyakan kita ingin makan lebih sihat dan mempunyai hubungan yang lebih baik dengan makanan. Tetapi ia tidak mudah! Sebagai seorang ahli psikologi, saya memberi tumpuan kepada mengajar orang bagaimana untuk membayar dengan begitu dekat dengan apa yang mereka makan tentang bagaimana mereka makan. Sering kali, ia adalah tabiat yang kita ada di sekeliling makanan yang membuat kita terjebak.

Satu kajian 2018 yang diterbitkan dalam jurnal Psikologi, Kesihatan & Perubatan mengkaji kesan mengajar orang kemahiran makan yang sedap. * Analisis pra dan pasca ujian menunjukkan bahawa setelah mempelajari kemahiran pemikiran yang penuh perhatian, peserta makan dengan kesedaran yang lebih tinggi, kurang gangguan, kognitif yang lebih besar kekangan, dan kurang mengambil berat makan dan makan emosi pada akhir program.

Saya mengajar kepada klien saya tentang 5 S Pemikiran Sihat yang mudah untuk membantu mereka mula menjadi lebih sedar di meja makan.

1) SIT DOWN. Sila duduk! Elakkan bersembunyi di hadapan peti sejuk atau snek di dalam kereta anda. Letakkan makanan di atas pinggan. Anda akan menikmati lebih banyak makanan dan makan jumlah yang sesuai untuk anda apabila anda memberi makan perhatian penuh anda. Motto: “Hanya makan dari kaki anda.”

2) KUNYAH SEPENUHNYA . Makan dengan tangan yang tidak dominan (jika anda tangan kanan, makan dengan sebelah kiri anda). Penyelidikan menunjukkan bahawa makan dengan tangan bertentangan boleh mengurangkan berapa banyak yang anda makan sebanyak 30% kerana anda secara semula jadi melambatkan dan menjadi lebih perhatian. Secara sengaja mengunyah lebih lambat daripada orang yang anda makan dengannya. Motto: “Tenang, jangan tergopoh-gopoh.”

3) SAVOR. Ambil gigitan yang bijak. Bau. Rasa. Perhatikan dan lihat setiap sudu. Matikan TV dan gangguan lain. Motto: “Apabila anda makan, hanya makan.”

4) SEDERHANA. Buat persekitaran yang penuh perhatian. Tempatkan makanan sihat di tempat yang mudah seperti di kaunter atau dalam mangkuk buah. Meletakkan merawat dari pandangan untuk mengurangkan pemikiran tanpa memikirkan mereka. triple tJika anda benar-benar mahukannya, anda akan mendapatnya. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang cenderung untuk makan apa yang berada di dekatnya. Motto: “Di sisi penglihatan, dalam fikiran, dari pandangan, tidak fikiran.”

5) SMILE. Tersenyum boleh membuat jeda ringkas antara gigitan semasa anda dan seterusnya. Semasa jurang itu, tanyakan kepada diri sendiri jika anda puas, tidak penuh. Mott: “Ambillah nafas, untuk menguruskan tekanan.”