Tekanan darah tinggi sering boleh dicegah atau dikurangkan dengan makan sihat, mengekalkan berat badan yang sihat, mengambil senaman secara tetap, minum alkohol secara sederhana dan tidak merokok.

Diet sihat

Kurangkan jumlah garam dalam makanan anda dan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Panduan Eatwell menonjolkan pelbagai jenis makanan yang membuat diet kita, dan menunjukkan perkadaran yang kita perlu makan mereka untuk mempunyai diet yang seimbang dan sihat.

Garam menimbulkan tekanan darah anda. Semakin banyak garam yang anda makan, semakin tinggi tekanan darah anda. Layari makan kurang daripada 6g (0.2oz) garam sehari, iaitu kira-kira satu sendok teh.

Ketahui cara mengurangkan garam.

Makan diet rendah lemak yang termasuk banyak serat – seperti beras, roti dan pasta keseluruhan – dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran juga membantu menurunkan tekanan darah. Bertujuan untuk makan lima bahagian buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Ketahui cara mendapatkan 5 A HARI anda.

Hadkan pengambilan alkohol anda
Secara kerap minum alkohol di atas had yang disyorkan boleh meningkatkan tekanan darah anda dari semasa ke semasa.

Menginap dalam tahap yang disyorkan ini adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi:

Lelaki dan wanita dinasihatkan agar tidak kerap minum lebih daripada 14 unit seminggu
menyebarkan minum anda selama tiga hari atau lebih jika anda minum sebanyak 14 unit seminggu
Ketahui berapa unit di dalam minuman kegemaran anda dan dapatkan petua mengenai pemotongan.

Alkohol juga tinggi kalori, yang akan membuat anda bertambah berat dan boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Ketahui berapa banyak kalori dalam minuman popular.

Kurangkan berat badan
Berat badan berlebihan memaksa jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah di sekeliling tubuh anda, yang boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Ketahui jika anda perlu menurunkan berat badan dengan kalkulator berat BMI yang sihat.

Sekiranya anda perlu mengurangkan berat badan, ingatlah bahawa hanya kehilangan beberapa kilogram akan membawa perubahan besar kepada tekanan darah dan kesihatan keseluruhan anda.

Dapatkan tips tentang kehilangan berat badan dengan selamat.

Dapatkan aktif
Menjadi aktif dan mengambil senaman tetap menurunkan tekanan darah dengan memastikan jantung dan saluran darah anda berada dalam keadaan baik.

Senaman yang kerap juga dapat membantu anda menurunkan berat badan, yang juga akan membantu menurunkan tekanan darah anda.

Dewasa perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit (2 jam dan 30 minit) aktiviti aerobik intensiti sederhana seperti berbasikal atau berjalan pantas setiap minggu.

Aktiviti fizikal boleh merangkumi apa-apa dari sukan untuk berjalan dan berkebun. Dapatkan lebih banyak idea bagaimana untuk mendapatkan aktif.

Kurangkan kafein
Minum lebih daripada empat cawan kopi sehari boleh meningkatkan tekanan darah anda.

Jika anda seorang peminat kopi, teh atau minuman kaya kafein yang lain, seperti cola dan beberapa minuman tenaga, pertimbangkan untuk mengurangkan.

Adalah baik untuk minum teh dan kopi sebagai sebahagian daripada diet yang seimbang, tetapi adalah penting bahawa minuman ini bukan sumber cecair atau utama anda.