Ramai orang berfikir Allen Carr’s Easyway hanyalah satu siri petua mengenai cara menghentikan merokok untuk membantu perokok berhenti. Ia tidak. Seolah-olah perokok hilang dalam labirin. Mereka mahu melarikan diri dari merokok tetapi mereka tidak tahu arahan yang betul.

1. Tetapkan tarikh dan masa anda untuk berhenti; anda akan berhenti merokok secara semulajadi supaya terus merokok seperti biasa sehingga ketika itu

Tetapkan tarikh dan masa anda untuk berhenti dan meneruskan merokok seperti biasa sehingga masa itu – jangan cuba untuk mengurangkan sebelum ini, yang membuat rokok kelihatan lebih berharga daripada kurang begitu.

2. Lihatlah Ke hadapan

Ingat – anda tidak menyerah apa-apa kerana rokok benar-benar tiada apa-apa untuk anda sama sekali. Mereka memberikan anda keseronokan atau kruk yang tulen, mereka hanya membuat anda ketagih – seorang hamba kepada nikotin. Dapatkan dengan jelas dalam fikiran anda: anda kehilangan apa-apa dan anda membuat keuntungan positif yang luar biasa bukan sahaja dalam kesihatan, tenaga dan wang tetapi juga dengan keyakinan, rasa hormat diri, kebebasan dan, yang paling penting dari semua, panjang dan kualiti kehidupan masa depan. Anda akan menikmati menjadi bukan perokok dari saat anda mengeluarkan rokok terakhir anda.

3. Mempunyai rokok terakhir; anda akan berhenti merokok dengan mudah 

Sebenarnya, tidak ada yang menyerah – anda menyingkirkan sesuatu. Cahayalah rokok terakhir anda dan buatlah sumpah yang tanpa mengira apa yang tinggi atau rendah yang akan menimpa anda pada masa akan datang, anda tidak akan menyedut rokok lain atau mengambil nikotin dalam apa jua bentuk lagi. Ini adalah salah satu keputusan yang paling penting yang anda akan buat kerana panjang dan kualiti kehidupan masa depan anda bergantung pada kritikan. Lebih-lebih lagi, anda tahu keputusan itu adalah betul walaupun anda membuatnya. Setelah membuat apa yang anda tahu menjadi keputusan yang betul tidak pernah mula mempersoalkan atau meragukan keputusan itu.

4. Berhati-hati tentang pengeluaran; penarikan fizikal sangat sedikit dan berlalu dengan cepat

Badan anda akan terus menarik diri dari nikotin selama beberapa hari tetapi itu tidak bermakna anda perlu menyedihkan atau mengidamkan rokok.

Pengeluaran fizikal sangat sedikit – tidak ada kesakitan – dan ia cepat berlalu. Lebih-lebih lagi, perokok yang menderita sepanjang hayat merokok mereka. Bukan perokok tidak menderita.

Anda adalah bukan perokok dan supaya anda tidak lama lagi akan membebaskannya selama-lamanya.

Jika anda mengaitkan rokok dengan kopi, teh, minum atau berehat, minum kopi, teh, minum atau berehat dan pada masa itu, bukannya berfikir: “Saya tidak boleh mempunyai rokok sekarang”, fikirlah: “Isn ‘ Ia hebat: Saya dapat menikmati masa ini tanpa perlu tersedak kepada kematian “.

5. Bersosial seperti biasa; anda tidak akan menginginkan rokok sehingga tidak perlu mengelakkan perokok

Jangan cuba untuk mengelakkan situasi merokok atau memilih keluar dari kehidupan. Pergi keluar dan nikmati majlis sosial dari awal dan jangan iri perokok, sayang mereka. Menyadari bahawa mereka akan merasakan anda kerana setiap satu daripada mereka akan berharap mereka dapat menjadi seperti anda: bebas dari mimpi buruk yang kotor.

Tiada perokok mahu melihat anak-anak mereka mula merokok yang bermakna mereka berharap mereka tidak memulakan diri mereka sendiri. Ingat, bukan anda yang dilarang tetapi mereka yang merokok.

Mereka kehilangan tenaga, tenaga, wang, ketenangan fikiran, keyakinan, keberanian, penghormatan diri dan kebebasan mereka. Jika anda ditawarkan rokok, katakan saja: “Tidak, terima kasih – saya tidak merokok”, bukannya memulakan perbualan panjang tentang berapa lama sejak anda berhenti.

6. Pikirkannya; jangan cuba “tidak berfikir” tentang merokok – ia tidak berfungsi

Jangan cuba “tidak berfikir” merokok – ia tidak berfungsi. Jika saya berkata: “Jangan berfikir tentang dinding bata, apa yang anda fikirkan? Hanya pastikan bahawa setiap kali anda memikirkannya, anda tidak berfikir: “Saya mahukan rokok tetapi saya tidak boleh mempunyai satu” tetapi sebaliknya: “Bukankah luar biasa: Saya tidak perlu merokok lagi dan saya tidak mahu merokok lagi. Yippee, saya bukan perokok! “Kemudian anda boleh memikirkan semua yang anda suka dan anda masih akan gembira.

7. Tidak ada rokok seperti “hanya satu” selepas anda berhenti merokok

Jangan sekali-kali tertipu dengan berfikir bahawa anda boleh mempunyai rokok ganjil hanya untuk bersosial atau hanya untuk mendapatkan masa yang sukar. Jika anda berbuat demikian, anda akan mendapati diri anda kembali dalam perangkap dalam masa yang singkat. Jangan sekali-kali berfikir dari segi satu rokok, selalu berfikir tentang rantaian seumur hidup yang kotor. Ingat: tidak ada satu-satunya rokok.

8. Elakkan Pengganti; Tompok, gusi, semburan hidung dan e-cigs hanya menyimpan ketagihan hidup

Jangan gunakan sebarang pengganti. Mereka semua membuatnya lebih sukar untuk berhenti kerana mereka mengekalkan ilusi yang anda buat. Pengganti yang mengandungi nikotin seperti e-rokok atau apa yang dipanggil Nicotine Replacement Therapy; tampalan, gusi, semburan hidung dan penyedut – sangat tidak membantu kerana mereka hanya menyimpan ketagihan pada nikotin. Ia seperti menasihati seorang penagih heroin yang merokok dengan menggunakan kerajang dadah, untuk mula menyuntiknya.

9. Lepaskan rokok anda; anda sudah menjadi bukan perokok ketika anda mengeluarkan rokok terakhir anda

Jangan menyimpan rokok ke atas anda atau di mana sahaja dalam kes kecemasan. Sekiranya anda melakukannya, itu bermakna anda meragui keputusan anda. Bukan perokok tidak memerlukan rokok. Anda sudah bukan seorang perokok ketika anda mengeluarkan rokok terakhir anda. Sebenarnya salah satu kegembiraan yang bebas adalah tidak perlu risau tentang rokok dan cahaya pada anda, untuk mengakhiri perhambaan itu.

10. Nikmati kebebasan anda; hiduplah kehidupan bebas rokok dan berjaga-jaga agar tidak jatuh ke dalam perangkap

Kehidupan tidak lama lagi akan kembali normal seperti bukan perokok tetapi menjadi pengawal anda untuk tidak jatuh ke dalam perangkap. Sekiranya otak anda mula bermain trik pada anda dengan berfikir “Hanya satu rokok”, ingatlah tidak ada perkara sedemikian, jadi soalan yang anda perlukan untuk bertanya kepada diri sendiri bukanlah: “Saya akan mempunyai rokok sekarang” tetapi “Adakah saya mahu menjadi seorang perokok lagi, sepanjang hari, setiap hari melekat perkara itu ke dalam mulut saya, memberi cahaya kepada mereka, tidak pernah dibenarkan berhenti “Jawapannya” Tidak “. Kenapa tidak? “Kerana saya tidak suka menjadi perokok – itulah sebabnya saya memutuskan untuk menjadi bukan perokok”. Dengan cara itu momen-momen ini boleh menjadi menyenangkan apabila anda mengucapkan tahniah kepada diri sendiri bahawa anda bebas dan dengan cara itu anda dapat menikmati baki perokok sepanjang hayat anda.